Web Informer Button

9/12/2015
0
Διεθνής επιστημονική ομάδα δημιούργησε τον πληρέστερο μέχρι σήμερα πρωτεϊνικό χάρτη, ο οποίος αποτυπώνει ποιες πρωτεΐνες συνεργάζονται μεταξύ τους μέσα σε ένα κύτταρο, σύμφωνα με άρθρο του Nature.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, υποστηρίζουν ότι η νέα αυτή χαρτογράφηση υπερδεκαπλασιάζει τον αριθμό των μέχρι σήμερα γνωστών σχέσεων μεταξύ των πρωτεϊνών και αποκαλύπτει δεκάδες χιλιάδες άγνωστες έως τώρα αλληλεπιδράσεις μεταξύ των πρωτεϊνών.
Μελετώντας κύτταρα τελείως διαφορετικών οργανισμών, από τους ζυμομύκητες έως τα ποντίκια και τους ανθρώπους, οι ερευνητές κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν την πολύπλοκη συνεργασία των πρωτεϊνών, χάρη στην οποία αναπτύσσονται τα κύτταρα και, στη συνέχεια, ολόκληρα τα σώματα.
pinakas prwteinwn
Ο χάρτης αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να φωτίσουν καλύτερα τις πρωτεϊνικές ρίζες διαφόρων παθήσεων, καθώς ως γνωστόν όταν χαθεί έστω και μια πρωτεϊνική συνεργασία, τότε ο οργανισμός κινδυνεύει να νοσήσει.
Μπορεί η ανάγνωση του ανθρώπινου γονιδιώματος πριν από μερικά χρόνια να αποτέλεσε βιοϊατρικό ορόσημο, όμως δεν ήταν παρά η αρχή για τη βαθύτερη κατανόηση της λειτουργίας των κυττάρων. Είναι οι πρωτεΐνες, τα προϊόντα των γονιδίων, οι οποίες ουσιαστικά κάνουν τη «δουλειά» σε ένα κύτταρο και παίζουν το ρόλο-κλειδί για την υγεία ή την ασθένεια.πηγή