Web Informer Button

5/10/2016
0
Ένα από τα σημαντικότερα έργα σχολικής στέγης στο Δήμο Θερμαϊκού εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020), με συνολικό προϋπολογισμό 4.452.317,38 ευρώ, έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες της δημοτικής αρχής.

Πρόκειται για την ανέγερση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Περαίας, που θα είναι δυναμικότητας 300 μαθητών και προβλέπεται να είναι από τα πλέον σύγχρονα σχολικά συγκροτήματα.

Την ένταξη του σχολείο στο νέο ΕΣΠΑ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και οι εργασίες κατασκευής πρόκειται να αρχίσουν την 1η Νοεμβρίου 2016 και να ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια, στις 30 Οκτωβρίου 2018.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, «η ένταξη του σχολείου στο νέο ΕΣΠΑ είναι μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες αυτής της διοίκησης, δεδομένου ότι αποτελεί αίτημα τουλάχιστον δέκα χρόνων τόσο των κατοίκων όσο και των δημοτικών αρχών η ανέγερση μιας σύγχρονης σχολικής μονάδας για τις ανάγκες των εκατοντάδων μαθητών της Περαίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το 5ο Δημοτικό Σχολείο στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο, με αποτέλεσμα το κόστος λειτουργίας του να είναι δυσβάσταχτο, ενώ και οι συνθήκες εκπαίδευσης δεν είναι οι επιθυμητές. Η διοίκησή μας παρέδωσε εγκαίρως ώριμες μελέτες και σε αγαστή συνεργασία με την Υπηρεσία Διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατόρθωσε μόλις ‘άνοιξε’ ο συγκεκριμένος άξονας προτεραιότητας, να εντάξει το σχολείο ως το πρώτο έργο σχολικής στέγης στην Κεντρική Μακεδονία, στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020».

Το έργο εντάχθηκε στον άξονα προτεραιότητας «Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη δια βίου μάθηση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας.

Το νέο σχολείο θα είναι 12θέσιο, δυναμικότητας 300 μαθητών, εμβαδού 2.443,25 τ.μ., που αναπτύσσεται σε δυο ορόφους, με υπόγειο, με κεραμοσκεπή και τμήμα φυτεμένου δώματος, σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 4.706,63 τ.μ. (ΟΤ 123Τ).

Οι νέες κτιριακές υποδομές ακολουθούν τις επιταγές του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), έχει χώρους διοίκησης (γραφεία διευθυντή, δασκάλων, γραμματείας, χώρο αναμονής, δυο μικρά γραφεία, ιατρείο – αναρρωτήριο και γραφείο Συλλόγου Γονέων και Μαθητικών Κοινοτήτων), κοινωνικούς χώρους (βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κλειστό γυμναστήριο, αποθήκη, κυλικείο, χώρο φαγητού - κουζίνα), βοηθητικούς χώρους, 12 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα φυσικών επιστημών, αίθουσα αισθητικής αγωγής, αίθουσα πληροφορικής και αίθουσα ξένων γλωσσών.

Επίσης, προβλέπεται πλήρης διαμόρφωση του αύλειου χώρου, με περίφραξη, γήπεδο καλαθοσφαίρισης, χώρους πρασίνου και εξοπλισμό (ηλεκτροφωτισμό, πέργκολες, βρύσες, τραπεζοκαθίσματα, κάδους και παγκάκια). Το διώροφο σχολικό συγκρότημα με κεραμοσκεπή και τμήμα φυτεμένου δώματος εξασφαλίζει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες (με ανελκυστήρα και αναβατόριο).